Site içi arama:

 

Hizmetlerimiz
Doktorlarımız
Bilgi
Anlaşmalı Kurumlar
Sorularınız
İletişim
İnsan Kaynakları
Kurumsal
Forum
Bültenler
Üyelik
Online Destek
Konular
Yenilik
Aşı- Hastalıklardan korunmak için aşı
Az görme
• Check-up
Hastalarımıza artık yeni açılan tedavi merkezimizde hizmet vermeye başladık...
Anasayfa
LASIK ile gözlüklerinizden kurtulmak ister misiniz?
LASIK Nedir?
LASIK kelimesi, Laser Assisted in-Situ Keratomileusis kelimelerinin baş harfleriyle elde edilmiş bir kısaltmadır. LASIK metodu aslında 1949'larda başlayan ve lameller refraktif cerrahi denen tekniklerin lazer teknolojsi kullanılarak mükemmelleştirilmiş son şeklidir. Bu teknikte, kornea dokusunun en önünde yer alan epitel tabakası ve Bowman tabakasının (kendini yenileme özelliği olmayan bir tabaka) mikrokeratom denen bir cihazla katman halinde (flap) kaldırılması esastır.
LASIK yöntemiyle göz kusurunun giderilmesi işlemi, gözün en dışında bulunan ve kornea dediğimiz şeffaf kısmın uyuşturulmasıyla başlıyor. Uyuşturma için 1-2 damla ilaç yetiyor. Böylece hastanın tedavi sırasında ağrı çekmesi önlenmiş oluyor. Keratom denilen otomatik bir cihaz yardımıyla şeffaf tabakadan ince bir kapak kaldırılıyor. Kırılma kusurunu düzelten laber ışını, kaldırılan kapağın altındaki tabakaya uygulanıyor. Kapak yerine oturtuluyor. İşlem böylece sonlanmış oluyor.

LASIK tedavisi her bir göz için 2-3 dakika sürüyor. Bu işlem hastanede yatmayı gerektirmiyor. İşlemden sonra hasta kontrolden geçirilerek, gözü açık olarak evine gönderiliyor. Tedaviden sonra hastada 5-6 saat kadar bulanık görme, batma, gözde sulanma ve hafif derecede ağrı olabiliyor. LASIK tedavisi için hastanın gözünün kaç derecede olduğundan ziyade göz yapısının uygunluğu çok daha önem taşıyor. Tedavi için laser uygulanacak şeffaf tabaka kalınlığının emniyet sınırları içerisinde olması gerekiyor.

Şeffaf tabakada dikleşmenin olduğu keratokonus dediğimiz bazı özel hastalık durumlarında kalınlık yeterli bile olsa LASIK işleminin yapılmaması gerekiyor. Çünkü, bu hastalığın erken dönemde tanısı standart cihazlarla gözden kaçabiliyor. Böyle hastalarda şeffaf tabakanın arka yüzünü de gösterebilen ve keratokonusun erken teşhisini sağlayabilen ileri görüntüleme sistemlerinin kullanılması gerekiyor.

LASIK yapılacak hastalarda tedavi öncesinde göz bebek büyüklüğü ölçülüyor. Göz bebeği yapısal olarak geniş olan hastalarda standart uygulanan LASIK sonrasında gece görüş problemleri ortaya çıkabiliyor. Bu hastalarda standart LASIK tedavisi yerine wavefront ölçümüne dayalı ısmarlama laser tedavisinin tercih edilmesi daha uygun oluyor.

LASIK hastalarının çoğu yüksek derecede miyop hastalar oldukları için, operasyondan önce, retina dediğimiz göz arkasındaki sinir tabakasının ayrıntılı olarak muayenesi gerekiyor. Bu muayenede elde edilen verilen uygulamanın şeklini belirliyor. Eğer sinir tabakasında önemli derecede delik, yırtık veya dejenerasyon varsa LASIK'den önce argon laser dediğimiz başka bir laserle bu bölgelere kaynak yapılması gerekiyor. Bu durumda LASIK, kaynak işleminden 1 ay sonra uygulanıyor. Göz tansiyonu, katarakt, göz içi iltihabı gibi miyop dışı göz hastalıkları bulunan hastalarda LASIK tedavisi yapılmaması gerekiyor.

LASIK öncesinde kontakt lense ara verilmiş olması da önem taşıyor. Yumuşak lens kullanan hastalarda en az 1 hafta, sert lens kullananlarda ise en az 2 hafta lens kullanılmaması gerekiyor. Operasyon sonrasında 1 hafta ilaç kullanımı yeterli oluyor. En az 1 ay süreyle göz içerisine su temasından ve gözün ovuşturulmasından uzak durulması gerekiyor. Tedaviden sonra güneş gözlüğünün kullanılmasıyla, ışık kamaşması ve sulanma gibi şikayetler en aza iniyor.

LASIK'te başarı

LASIK tedavisi, miyop ve astigmat olgularında yeterli bir başarı sağlarken, hipermetrop bozukluğunu belirli bir dereceye kadar düzeltebiliyor. Hastanın göz yapısı uygunsa miyoplarda 10 numaraya kadar düzeltme yapılabiliyor. Karışık astigmatlarda 6, hipermetroplarda ise 4 numaraya kadar başarı sağlanabiliyor.

LASIK tedavisi göze dıştan uygulanıyor. Her tıbbi tedavide olduğu gibi LASIK tedavisinde de bazı riskler bulunabiliyor. Şeffaf tabakadan kapak kaldırılması aşamasında bazı sorunlar yaşanabileceği gibi, tedavi sonrasında da enfeksiyon, alerji ve derecenin yetersiz düzeltilmesi gibi problemler görülebiliyor. Bu problemler LASIK tedavisini uygulayan hekim ve kullanılan laser cihazının kalitesi ile direk bağlantılı olarak gelişiyor. Tecrübesiz bir hekim tarafından uygulanan LASIK tedavisinden sonra sıkıntı ile karşılaşılma olasılığı yüksek oluyor. Piyasada laser tedavisi için kullanılan onlarca cihaz bulunuyor. Bunlar içerisinde ayarı iyi yapılmamış ve eski olan bir cihazla tedavi uygulanırsa beklenmeyen olumsuz sonuçlar çıkabiliyor. Buna karşılık laser cihazının çok yeni olması veya çok ileri teknoloji ürünü diye pazarlanan bir cihaz olması da sıkıntı nedeni olabiliyor. Piyasaya yeni sürülmüş ve Amerikan Gıda ve İlaç Örgütü'nün (FDA) onayını almamış olan bir laser cihazı reklam desteğiyle çok kaliteli bir cihazmış gibi tanıtılabiliyor. Bu nedenle tedavinin yapılacağı laser cihazının FDA onayı almış olması da ayrı bir önem taşıyor.
LASIK tedavisinin en önemli avantajını, iyileştirme derecesi ve hasta için sağladığı konfor oluşturuyor. Göz yapısı uygun olan hastalarda LASIK yöntemi, yüksek gözlük derecelerini bile etkili bir şekilde düzeltebiliyor. İyileşme son derece hızlı oluyor ve tedaviden sonra saatler içerisinde hasta kaliteli bir görüşe sahip olabiliyor. Ağrı, sulanma ve batma problemleri 5-6 saat içerisinde geçiyor. Tedaviden sonra 1 haftalık ilaç kullanımı yetiyor.
LASIK kimlere uygun değildir?
1. Gözde keratakonus denen korneanın yapısal bozukluğu varsa,uygun değildir,lazer sonrası kötüleşebilir.
2. gözlük derecesi uygun değilse
3. kornea kalınlığı ince ise,
4. gözbebeği(pupıl) çapı büyük ise,
5. katarakt,glokom, romatizmal, psikiatrik hastalıklar varsa,
6. gözde aktif bir enfeksiyon varsa,
7. ileri derecede göz kuruluğu varsa,
8. hamile veya emziriyorsanız,
9. retinada yırtık,delik,dekolman varsa,
10. sadece okuma(yakın) gözlük kullanıyorsanız,
11. göz numaranızda son 1 yıldır değişkenlik varsa,yaşınızda 18 in altında ise lasik,lazer ameliyatları size uygun değildir.
Ayrıca lasik değerlendirme muayenesinde göz doktorunuz sizi muayene sonrası her türlü risk,komplıkasyonlar konusunda bilgilendirdikten sonra hala soru işaretleriniz varsa ,göz uygun bile olsa bir ikinci fikir almanızda,ikinci bir göz uzmanına muayene olmanızda fayda vardır.Unutmayın ki lasik ameliyatları sonuçta bir cerrahi müdahaledir ve sıfır risk olan bir operasyon değildir.Çeşitli meslek gruplarında da beklentilerin iyi tayin edilmesi ve kararın ona göre verilmesi önemlidir.Sporculara,pilotlara,dalgıçlara mikro cerrahi ameliyat yapan cerrahlara pek önerilmez.
gözlük veya lens takmaktan memnun olan kişilerde beklentilerini tekrar değerlendirmelerinde fayda vardır.
Adım Adım LASIK
Sağ tarafta ameliyat öncesi norrmal bir göz görünmektedir. Koyu mor tabaka kornea tabakasının epitel alanıdır. Bu koruyucu dış tabaka Lasik'te korunur ama PRK da alınır.
Lasik cerrahisi öncesi anestatik göz damlaları konur ve Lasik prosedürü Laser masasına sırt üstü uzanılarak uygulanır.
Göz kapaklarınızı açık tutmak için Spekulum denen alet konur, bu sizin göz kırpmanızı engeller. Lasik prosedürünün en rahatsız edici kısmı bu kısımdır.
Doktorunuz kaldırılan Flab'in doğru konulduğunu tespit etmek için referans işaret koyar.
   
Yandaki şema gözün Mikrokeretom'la Flap tabakası kalktıktan sonraki halidir.
Sağdaki cihaz vakum plakasıdır aynı zamanda Mikrokeretom üstüne yerleştirilir. Vakum uygulandığı zaman gözünüz hareket edemez aynı zamanda görmenizde geçici körlük yaşanır.
Göz sıkıca yerinde dururken Mikrokerotom eşit kalınlıkta Flap kaldırır.
Doktor kaldırılan Flap'i geriye doğru alarak korneanın iç tabakasını hazırlar..
Flap tabakası arkaya kıvrılmış olarak dururken kornea iç tabakasına Laser ile düzeltme yapılır.
Bu noktada doktor gözünüzün mükemmel olarak odaklandığından ve durduğuna dikkat eder.
Hasta fixasyon ışığına bakmakta ve mükemmel pozisyonda durmaktadır. Göz bebeğinin yanlarında görünen iki kırmızı nokta Laseri doğru odaklama işine yarar. Göz oynatıldığında Laser kendini otomatik olarak ayarlar.
Laser yapılırken Sponge yardımı ile laser olmayan kısım korunur.
Laser aşaması bittiğinde doktor ara yüzü herhangi bir kalıntı kalmasın diye yıkar, görme alanındaki bölgenin temiz olduğundan emin olur.
 
Kaldırılan Flap eski yerine geri konur.  
Flap altını yıkadıktan sonra Flap'in düzgün durduğu kontrol edilir, gerekirse tekrar yıkanır.
 
Flap kenarları sponge yardımı ile kontrol edilir.
 
Çok az epitel tabakası bozulduğu için Lasik sonrası hasta hafif yanma-Batma hissi duyar.